Kobylské Vinařství Čačík

 
 

There are moments when a tiny sip of wine can transport you to a different time and place. A particular smell can evoke a childhood memory, a certain flavor can trigger nostalgic feelings. Although these occurrences are rare, when it happens, they are truly unforgettable. It happened to me on Saturday, sipping wine in Kobylí, and as I closed my eyes and inhaled the captivating bouquet of Vinařství Čačík’s wine, I was reminded of my childhood.

 

Allow me to explain. When I was about six years old, my grandparents brought me to the New York City Ballet at Lincoln Center. They believed that by introducing us to the arts, to a culture of dance and classical music, we would gain a larger appreciation of the world. Thirty years later, this remains one of my most cherished childhood memories. As I clutched the velvet armrests in the theater, listening to the orchestra performing Tchaikovsky and Mozart, I gazed in awe at the graceful ballerinas dancing on stage. They seemed to defy gravity, leaping to extraordinary heights while twisting and contorting their slim bodies. I admired their strength, elegance, uniformity and synchronicity. It all seemed so easy, so casual. 

This past Saturday afternoon, during my visit with Zdena Čačíková in her cellar at Vinařství Čačík, I had this startling childhood flashback. Similar to a ballet performance, fine winemaking represents precision, ease and grace. As I tasted through her wines, I reflected upon the concentrated purity of the fruit, as each sip revealed remarkable layers of complexity.

 

Enjoying Čačík wines in their decades old, underground cellar reminded me of those extraordinary pirouettes on stage at Lincoln Center that I admired as a child. Graceful and elegant.

In both winemaking and ballet, precision is key. Both are the product of tremendous work, foresight and expertise. Wine producers endure personal, social, climatic and financial obstacles, while forging ahead with their harvest, year after year. This is what I admire about Čačík winery. Despite the incredible obstacles that stood in their way, they decided to continue making exceptional wine, defying the odds and forging ahead.

 

Kobylské vinařství Čačík : Introduction (Czech Version)

 


Někdy vás jeden malý doušek vína přenese do jiného času a místa. Někdy ve vás určitá vůně vyvolá vzpomínku na dětství, určitá chuť vzbudí nostalgické pocity. Ačkoliv se tyto věci dějí zřídka, když se stanou, nelze na ně vůbec zapomenout. A právě toto se mi přihodilo v sobotu: když jsem upíjela víno z Kobylského vinařství Čačík a se zavřenýma očima vdechovala uchvacující vůni jejich vína, vrátilo mne to do dětství.

Dovolte, abych vám to vysvětlila. Když mi bylo asi šest, moji prarodiče mne vzali na představení Baletu města New York (NYCB) v Lincolnově centru. Věřili, že když mne seznámí s uměním tance a klasické hudby, získám větší schopnost porozumět světu. O třicet let později je tato vzpomínku z dětství pro mne tou nejcennější: Jak jsem se v divadle pevně držela sametových područek sedadla, poslouchala orchestr, který hrál Čajkovského a Mozarta, jak jsem v posvátném úžasu hleděla na ladné baletky, které tančily na jevišti. Zdálo se, že popírají gravitaci, když skákaly do neskutečných výšek a při nich se jejich štíhlá těla otáčela a kroutila. Obdivovala jsem jejich sílu, eleganci, souhru a synchronizaci. Vypadalo to, že je to tak jednoduché, tak přirozené.

Minulé sobotní odpoledne, se Zdenou Čačíkovou, během návštěvy jejich sklepa, se mi tato překvapivá vzpomínka z dětství znovu vybavila. Podobně jako baletní představení, kvalitní výroba vína představuje přesnost, lehkost a grácii. Když jsem degustovala její vína, napadala mne koncentrovaná čistá vůně ovoce, pod kterou se s každým douškem odkrývaly pozoruhodné vrstvy složitosti.

Když jsem si tak pochutnávala v jejich desítky let starém sklepě, Čačíkova vína mi připomněla ty výjimečné piruety na jevišti v Lincolnově centru, které jsem jako dítě tolik obdivovala. Graciézní a elegantní. 

Jak u výroby vína, tak u baletu, přesnost je klíčová. Obojí je výsledkem obrovské dřiny, předvídavosti a odborných znalostí. Vinaři čelí osobním, společenským, klimatickým a finančním problémům, když si se železnou pevností razí cestu od sklizně ke sklizni. To je to, co obdivuji na vinařství Čačík. Přes neuvěřitelné překážky, které jim stály v cestě, rozhodli se dělat mimořádná vína, vzepřeli se všemu a rázně šli za svým.


 


Kobylí

 

Čačík’s winery lays in the heart of Kobylí, a small wine growing village in the Velké Pavlovice sub region of South Moravia. Vineyards were first introduced to the region in the 13th century, and winemaking quickly became a profitable source of commerce in the tiny village. Whereas farmland was quite inexpensive at the time, vineyard plots were nearly ten times the price, due to the increasingly high demand. Unfortunately, over the years, the vineyards of Kobylí suffered under both geographical and political upheavals, yet the wines produced today are utterly remarkable.  

To give a bit of history of the region, from approximately 1600 to 1800, there was actually a lake in Kobylí that dominated the landscape of this tiny village. Unfortunately, due to incomplete agricultural and government records that state the exact dates of the lake, statistics are passed down only by oral tradition. According to the locals, at the end of the 19th century, the lake was deliberately drained and the land was restored to farmland, producing crops like cereals, potatoes, beets, and tomatoes. Although farmland remained a popular occupation of the region, vineyards were also replanted, in an attempt to diversify and satiate the thirst of the local village.

Although the 20th century restoration of Kobylí began to thrive both economically and agriculturally, it suffered another devastating blow during the forty years under Communist rule. As with the rest of South Moravia, the vineyards of Kobylí were either confiscated by the Czechoslovak Communist Party, or were grossly mistreated, leaving the villages with mediocre table wine. It is only in the past thirty years, since the fall of the Iron Curtain in 1989, that producers are able to compete on a global scale, introducing innovative, experimental winemaking techniques. Fortunately, because of these brave individuals, the low-intervention, artisanal wine movement in South Moravia is advancing with full force.

 

Kobylí : Czech Version

 

Vinařství Čačík se nachází v srdci Kobylí, malé vinařské obci Velkopavlovické podoblasti na Jižní Moravě. Vinice se v kraji poprvé objevily ve 13. století a vinařství se zde záhy stalo výnosným zdrojem obchodu. Zatímco zemědělská půda byla tehdy levná, cena za pozemky vinic byla díky zvyšující se poptávce 10x dražší. Bohužel, časem kobylské vinohrady utrpěly jak geografické tak politické zvraty. I přes to, vína vyráběna dnes jsou mimořádně pozoruhodná.

Abych vás trochu seznámila s historií kraje, zhruba mezi roky 1600 – 1800 bylo v Kobylí jezero, které dominovalo jeho krajině. Bohužel kvůli chybějícím zemědělským a státním zápisům, které by existenci jezera přesně datovaly, údaje o jezeru jsou dochovány pouze ústní tradicí. Podle místních bylo jezero na konci 19. století uměle vysušeno a stala se z něj opět zemědělská půda, na které se pěstovaly plodiny jako obiloviny, brambory, řepa a rajčata. Ačkoliv obdělávání zemědělské půdy zůstalo oblíbenou činností v kraji, znovu se vysadily také vinohrady ve snaze diverzifikovat hospodaření a uspokojit žízeň místních obyvatel.

Dvacáté století sice přineslo Kobylí ekonomický a zemědělský rozkvět, utržilo však další ničivou ránu během 40 let komunistické vlády. Stejně jako ve zbytku Jižní Moravy, kobylské soukromé vinohrady přešly do majetku jednotného zemědělského družstva , zacházelo se s nimi špatně a vyrábělo se zde velmi průměrné víno. Až za posledních 30 let, od pádu Železné opony v roce 1989, jsou místní vinaři schopni konkurence v celosvětovém měřítku, protože zavádějí inovativní a experimentální vinařské metody. Je štěstí, že díky několika statečným přírodní přístupy s minimem zásahů ve sklepě i ve vinohradu postupují plnou silou.


 
 
 

I am very fortunate to have spent this past Saturday with Zdena Čačíková. I had first tasted her wines last summer at Autentikfest, an annual, natural wine festival that takes place both in Prague and in Boleradice. Upon my first sip, I was immediately drawn to the winery’s unique varietal expressions.

 

I had reached out to Zdena to set up a meeting a few months ago, and coincidentally, she contacted a mutual friend to help with translation. The Brno wine world is small, and I am so lucky to know the right people. After a few weeks of planning, my friends, Heda and Martin, accompanied me to meet with Zdena and kindly offered to be my translator.

Čačik’s vineyards are grown on three distinct hillsides in Kobylí : Lácary, U Skalky and Padělky. U Skalky contains some of their oldest vines, including plantings of Pálava and Neuburger. The Padělky plot contains Saint Laurent, Modry Portugal, Pinot Gris, Neuburger and Riesling, and the Lácary plot is filled with Frankovka and Cabernet Moravia.

Since the earlier week’s rain had left the vineyard tracks of U Skalky and Padělky fairly muddy, we decided to head to Lácary, the driest plot of the three.

 
 

The weather was breezy and cool, but the vineyards were utterly peaceful and serene, and as we made our way up the steep incline, there was a calm feeling that swept over us all. 

 
 
 

Lácary is one of the steeper and warmer vineyard plots in Kobylí, thus containing predominantly red grape varietal plantings of Cabernet Moravia and Frankovka.

 
 
 

Zdena pointed our attention to the vastly different soil composition of the hillside, noting that the lower section (left photo) had more fertile, black soil, whereas the top of Lácary (right photo) contains more loess, sandy soil.

Apparently, the soil has displayed these variations since the Mesozoic era, leaving a higher sand content towards the top of the hill. Despite the area’s small size, these slight variations of soil composition on the sloped vineyard can have varied effects on both the health and vigor of the vines. Additionally, the winds are quite stronger at the top of Lácary, allowing for further aeration of the grape clusters.

The peak of Lácary is now a protected landscape, and is home to rare orchids and meadow flowers, as well as half-meter long, endangered lizards. 

This past year, Zdena spent hours in the vineyards on her tractor, navigating through vines in an attempt to secure only the best fruit from each site. She believes that wine starts in the vineyards, and that by securing the healthiest clusters on each vine, it can secure a more pronounced, concentrated character in the wine. Zdena performs a green harvest during the growing season, a viticultural technique that eliminates the unripe clusters from the vine. This practice is certainly risky, as some producers can be left with very little fruit. Yet for those willing to take that risk, the reward can be tremendous, as the remaining grapes are highly prized for their extreme concentration and development. 

In addition to meticulous vineyard management, Zdena believes in minimal intervention winemaking, meaning no risky chemicals or fertilizers, no filtration or added sulphites, and only fermenting with indigenous yeasts. These steps provide a pure expression of the terroir, resulting in textured, mineral driven wines that reflect the laborious, attentive work done in the vineyards.

 

Zdena labels every bottle by hand, and uses a conventional heating element to mold the capsules to the bottles. These are extremely time consuming techniques, yet from start to finish, Zdena believes in making wine as it was done for hundreds of years, relying solely on tradition and family custom.

 

Kobylské Vinařství Čačík (Czech Version)

Mám velké štěstí, že jsem tuto sobotu strávila se Zdenou Čačíkovu. Poprvé jsem ochutnala její vína letos v létě na Autentikfestu, festivalu přírodních vín, který se koná každoročně v Boleradicích a Praze. Už při prvním doušku mě okamžitě přitáhl jedinečný odrůdový výraz vinařství.

Před několika měsíci jsem napsala Zdeně, jestli bych si s ní mohla domluvit schůzku, a shodou náhod ona požádala o pomoc s překladem naši společnou kamarádku. Brněnský vinný svět je malý a já mám štěstí, že znám ty správné lidi. Po několika týdenním plánování mí přátelé Heda a Martin se mnou jeli za Zdenou a tlumočili mi. 

Čačíkovy vinohrady se rozprostírají na třech různých svazích Kobylí: U Skalky, Padělky a Lácary. U Skalky mají nejstarší vinice, je na nich Pálava a Neuburg. Na Padělcích je vysázené Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rulandské šedé, Neuburg a Ryzlink rýnský, a na Lácarech roste Frankovka a Cabernet Moravia. 

Jelikož předchozí týdny pršelo a ve vinohradech U skalky a na Padělcích bylo stále blátivo, rozhodli jsme se jít na Lácary, nejsušší místo z těch tří.

Bylo větrno a chladno, ale vinohrady jako nic, stály zcela nerušeně a majestátně. A jak jsme stoupali prudkým svahem, všechny nás zachvátil pocit klidu.

Lácary jsou jednou z nejstrmějších a nejteplejších viničních tratí v Kobylí, proto zde najdete především červené odrůdy révy vinné jako Cabernet Moravia a Frankovka. 

Zdena nás upozornila na zcela odlišné složení půdy na svahu, spodní část tvoří úrodná černozem, zatímco vrchol Lácarů je pokryt spraší a jílovito-písčitou půdou.

Vrchol kopce je navátý spraší a pískem. Větry, které je navály,vytvořily obrovské rozdíly na tomto malém území. I přes svou velikost, tyto nepatrné změny složení půdy na svahu vinice mohou působit různě na zdraví a vitalitu vinné révy. Navíc, na vrcholu Lácarů vanou silné větry, které umožňují intenzivnější provzdušnění vinných hroznů. Vrchol Lácarů je nyní chráněným  krajinným územím, je domovem vzácných druhů orchidejí a lučních květin a rovněž zde žije ohrožený druh až půl metru dlouhé ještěrky.

Uplynulý rok Zdena strávila ve vinohradech mnoho času, traktorem i pěšmo, aby zajistila, že na révě zůstane jen to nejlepší. Věří, že víno se začíná dělat už ve vinohradu, a že když si z každé hlavy zajistí ty nejzdravější hrozny, může dosáhnout výraznějšího koncentrovanějšího charakteru ve víně. Zdena provádí během vegetačního období zelenou sklizeň, což je vinohradnická technika, kterou se vylupují nezralé hrozny z révy vinné. Tato metoda je pro vinaře celkem riskantní, protože mohou přijít o úrodu. Přesto pro ty, kteří jsou ochotni podstoupit toto riziko, může být odměna obrovská, protože zbývající hrozny jsou velmi cenné pro svou mimořádnou koncentrovanost a plnost.

Kromě ohleduplného hospodaření ve vinicích, Zdena podporuje   minimální zásahy ve vinařství, takže nepoužívá žádné rizikové chemikálie nebo hnojiva, nefiltruje, nepřidává síru, víno nechává kvasit pouze na vlastních kvasinkách. Tento postup zaručuje ryzí terroir a vytváří strukturovaná, minerální vína, která odrážejí namáhavou a pečlivou práci odvedenou ve vinici.

 Zdena lepí etiketu a natavuje kapsli na každou láhev ručně. Oba jsou časově náročné způsoby, ale přesto od začátku do konce, Zdena věří ve výrobu vína tak, jak se dělala stovky let a spoléhá pouze jen na tradici a rodinné zvyky.  


 

Overcoming Tragedy

 

Winemaking is incredibly demanding, both physically and mentally. Year after year, it takes courage, strength and determination to craft wine, and is an industry that is not for the faint of heart. Yet, certain personal tragedies are ones that can just shake you to the core, and leave you questioning your purpose. Zdena has overcome a tragedy that is unlike one that I have ever known, one that challenged her in unimaginable ways. Last year, on December 31, 2018, Zdena lost her husband Tomaš to a terminal illness, leaving her with her two young daughters, Linda and Ema.

Čačík winery was initially founded by Zdena’s late husband, Tomaš, an 8th generation winemaker in Kobylí. Tomaš and his family had been making wine in the region for decades, and his entire family was integral in the company’s overall success. He was one of the pioneers of the Autentik Winemakers Association, a group of Moravian winemakers who produce low intervention, terroir-driven, organic wines. Although Zdena did not come from a winemaking family, she happily assisted her husband with both the vineyards and the cellar, learning the art of winemaking over the years spent together.

To the South Moravian wine world, his passing came as a sudden, tragic loss. I can not even begin to imagine how difficult it was to fully comprehend that loss, as a community member, father, husband and winemaker. And to overcome such a tragedy, to continue on with his family’s tradition, takes an incredible amount of strength and perseverance, one that has certainly inspired me and has been an inspiration to others.  

For me, Zdena is one of the bravest women I have ever met, to overcome such a heartbreaking loss, managing her new life without her partner. In addition to maintaining the winery and vineyards, she also has to raise two daughters, manage her finances and home, and maintain relationships with friends and family. I can not even begin to imagine the struggles and obstacles she has faced over this past year, not only as a mother and wife, but now as a business owner and winemaker. For me, Zdena is an inspiration, and is someone who I admire for her courage, drive, and determination.

She decided to maintain the business and winery with the support of her family and friends, and continues on with producing excellent, high quality wines. I am so glad to have spent the afternoon getting to know her, hearing her story, and having the chance to taste her incredible range of wines. 

 

Překonání tragédie (Czech Version)

 

Výroba vína je neuvěřitelně náročná, fyzicky i psychicky. Rok co rok to vyžaduje odvahu, sílu a odhodlání, je to obor pro silné povahy. Přesto jsou některé osobní tragédie takové, které s vámi zatřesou do morku kostí, že začnete přemýšlet, jestli to má smysl. Zdena překonala tragédii, kterou si z nás málokdo umí představit, a která ji nemyslitelným způsobem postavila před mnohá rozhodnutí. V loňském roce, 31. prosince 2018, Zdeně zemřel po krátké těžké nemoci manžel Tomáš a zůstala s dvěma malými dcerami, Lindou a Emou, sama. 

Kobylské vinařství Čačík založil Zdenin zesnulý manžel Tomáš, který zosobňoval 8. generaci vinařů v rodině. Tomáš pochází z rodiny, která v Kobylí vyráběla víno po desítky let, a celá jeho rodina se podílela na celkovém úspěchu tamního vinařství.  Byl jedním z průkopníků a zakladatelů Autentista Moravia Magna, spolku vinařů vyrábějících autentická naturální vína, vína s minimem technologických zásahů, minimem přídatných látek do vína, řízena respektem k terroir a přírodě. Ačkoliv Zdena nepocházela z vinařské rodiny, vždy svému muži pomáhala ve vinohradě i ve sklepě, a během společně strávených let se od něj naučila vinařskému umění.

Jeho brzký odchod znamenal pro moravský vinařský svět náhlou a tragickou ztrátu. Nedokážu si ani představit, jak těžké bylo tuto ztrátu člena spolku, otce, manžela a vinaře plně pochopit. Překonat takovou tragédii, pokračovat dál v rodinné tradici vyžaduje neuvěřitelnou sílu a vytrvalost, která mne jistojistě inspirovala a inspiruje i ostatní.

Zdena je pro mne jednou z nejstatečnějších žen, které jsem kdy poznala: tím jak překonává takovou srdcervoucí ztrátu a vede svůj nový život bez partnera. Kromě toho, že má na starost vinohrady a sklep, vychová také dvě dcery, spravuje veškeré finance, stará se o dům a udržuje vztahy s přáteli i rodinou. Vůbec si nedokážu představit všechny problémy a překážky, kterým musela v uplynulém roce čelit, nejen jako matka, ale nyní jako majitelka firmy a vinařka. Zdena je pro mne inspirací a obdivuji ji velmi pro její odvahu, vervu a odhodlanost. Rozhodla se udržet firmu a vinařství s podporou své rodiny a přátel, a pokračuje ve výrobě znamenitých  a vysoce kvalitních vín. Jsem moc ráda, že jsem mohla poznat ji a její životní příběh a ochutnat její neuvěřitelně širokou škálu vín.


 

The Wines

 

Cuvée Linda 2017

 
 

Named after Zdena’s daughter, Cuvée Linda is a blend of Neuburger, sourced from both the U Skalky and Padělky plots. The grape itself is quite complicated to grow, as the compact clusters prevent any aeration between the grapes, and can oftentimes be at risk for molds or fungus. Yet under a watchful eye, Neuburger can be incredibly expressive, as in the case of Cuvée Linda.

The wine had a deep, medium yellow color, while aromas of marzipan and white flower popped from the glass. Showing slight flinty mineral and grapefruit notes on the palate, the finish was long and inviting.

 
 

Czech : Cuvée Linda 2017 : Cuvée Linda je pojmenováno po Zdenině dceři. Je to cuvée Neuburgů z trati U Skalky a Padělky. Hrozny samotné jsou náročné na pěstování, protože hrozen je velmi kompaktní a nedochází k provzdušnění mezi bobulkami, což vede ke zvýšenému riziku výskytu plísní v hroznu. Když se ale pečlivě uhlídá, Neuburg dokáže být velmi expresívní, jako v případě cuvée Linda.

Víno mělo sytou, středně žlutou barvu, a ze sklenice se drala vůně marcipánu a bílého květu. Na patře se projevily minerální a grapefruitové tóny, závěr byl dlouhý a pobízel k dalšímu doušku.

 

Modrý Janek 2017

I had never heard of this grape before my meeting with Zdena, yet I discovered that it is actually a mutation of Grüner Veltliner. The variety is not registered in the Czech National Wine Registry, yet plantings are still permitted in South Moravia.

With only 400 bottles produced, this wine had an intense floral nose, with notes of white pepper and lime zest. Clean and zingy on the palate, this wine is dry and an absolutely gorgeous expression of Grüner. 

MODRÝ JANEK 2017

Czech : Poprvé jsem o této odrůdě uslyšela od Zdeny. Teď už vím, že Modrý Janek vznikl mutací Veltlínského zeleného. Odrůda není zapsaná ve státní odrůdové knize, ale v ČR je povolena pro výrobu zemského vína. V objemu pouze 400 lahví. Je to suché víno, na nose intenzivně květinové, s náznaky bílého pepře a kůry limetek. Na patře čisté a šťavnaté, je to naprosto nádherný představitel Veltlínu.

 

Pálava 2017

 

I had to take a deep breath after tasting Čačík’s Pálava. I was astounded at its complexity, and enamored by its rich texture. With aromas of honeysuckle and honeyed nectar, the wine was remarkably fruity and concentrated. Pálava has quickly won my heart in terms of South Moravian varietals, and Čačik’s dry version made me fall in love even harder with this grape. 

Fun fact : Zdena labels every bottle by hand, but because there was no label for the 2017 Pálava yet, I received a personally autographed bottle.

 

Pálava 2017

Czech : Poté, co jsem ochutnala Čačíkovu Pálavu, jsem se musela zhluboka nadechnout. Zůstala jsem ohromena její složitostí a unešena její bohatou strukturou. Ve vůni vystupoval zimolez a medový nektar, víno bylo pozoruhodně ovocité a koncentrované. Pokud beru v úvahu moravské odrůdy, Pálava si mne rychle získala, a kvůli Čačíkově suché verzi Pálavy jsem se do této odrůdy zamilovala ještě více. 

Zajímavost: Zdena lepí na láhev každou etiketu ručně, ale protože ještě neměla žádnou etiketu pro Pálavu 2017,  dostala jsem od ní vlastnoručně podepsanou láhev.

 

Tramín Červený 2018

 
 

Čačík’s Tramín Červený was certainly my top wine of the afternoon’s tasting. Perfumed aromas of potpourri, orange peel and mango were mesmerizing, and I could barely lift my nose out of the glass.

Labeled as Orange Wine, the juice is aged on the skins for 9 weeks, allowing for a deep amber, slightly orange hue. This is a delicious, unfiltered, unadulterated version of Tramín Červený.

 
 

TRAMÍN ČERVENÝ 2018 

Czech : Čačíkův Tramín červený byl pro mne absolutním vítězem tohoto  degustačního odpoledne. Voňavé aroma potpourri, pomerančové kůry a manga mne tak uchvátily, že jsem stěží mohla pozvednout nos od sklenice.

Víno je označeno jako oranžové, mošt zrál na slupkách 9 týdnů, barva je tmavě jantarově žlutá až oranžová. Je to vynikající, nefiltrovaný, ryzí příklad Tramínu červeného.

 

Frankovka 2018

 
 

The region of Velké Pavlovice is known for their plantings of Frankovka, as the region’s slightly warmer temperatures allow for a longer maturation. Čačík’s Frankovka had a lovely ruby, violet color in the glass, and was fairly concentrated for a younger wine.

Aromas of plum, blackberries and lilacs were accented by slight hints of sweet spice. Velvety tannins and soft acidity made it absolutely delicious. 

Her small production Frankovka is sold exclusively to Basket Press Wines in London, as the demand for Moravian wine in the export market is increasing year after year. But don’t worry, she keeps a few hundred kilos of the Frankovka grapes to produce her own version of Pét-Nat!

FRANKOVKA 2018 

(Czech) : Oblast Velkých Pavlovic je známa svou výsadbou Frankovky, jelikož mírně vyšší teploty umožňují delší zrání. Čačíkova Frankovka měla ve sklenici krásnou rubínovou barvu a byla velmi plná na to, jak byla mladá.

Ve vůni švestky, ostružiny a šeříky, které byly umocněny jemnými stopami sladkého koření. Sametová tříslovinka a jemné kyselinky z ní udělaly naprosto skvělé víno.

Celou malou šarži Frankovky Zdena prodává výhradně londýnské společnosti Basket Press Wines. Poptávka po moravském víně na vývozním trhu každým rokem roste. Ale buďte bez obav, dala bokem 400kg hroznů na výrobu vlastní verze Pét-Nat! 

 

Cuvée Ryšák

This blend of Saint Laurent, Frankovka and Modrý Portugal is Čačík’s most full bodied red wine. A slightly darker color in the glass led to hints of brick reflections on the outer rim.

The wine showed more spice and black fruited notes, and a decidedly longer finish. A gorgeous expression of both red grape varietals and terroir, the Ryšák cuvée was both pronounced and refined. 

 

CUVÉE RYŠÁK 

(Czech) Toto cuvée Svatovařineckého, Frankovky a Modrého Portugalu bylo na degustaci nejplnější červené víno. Mírně tmavá barva ve sklenici odrážela na jejím okraji odlesky cihlových tónů.

Ve víně se projevují tóny koření, ostružin, švestek, černého rybízu a jednoznačně delší závěr. Nádherné ztvárnění červených odrůd a terroior, Cuvée Ryšák byl jak výrazný tak vytříbený.

 

Pét-Nat Ryzlink Vlašský

 

Pét-Nat short for Pétillant Naturel, is essentially unfinished sparkling wine, where the wine is bottled before finishing up its primary fermentation, trapping the fermenting CO2 inside the bottle. Pét-Nats do not undergo the final steps of Champagne, like dosage, but are instead topped with a crown cap. Pét-Nats are constantly evolving in the bottle, and can change their flavors, textures and aromas from one week to the next.

Čačík decided to bottle their Ryzlink Vlašský as a Pet Nat, and in my opinion, it will be the standout for their upcoming release in spring 2020. The wine has faint aromas of grapefruit, pineapple and kiwi, yet retains its mineral core. 

 

PÉT-NAT RYZLINK VLAŠSKÝ 

(Czech) Pét-Nat je zkratka Pétillant Naturel, je v podstatě nedokončené šumivé víno, je lahvováno před ukončením primárního kvašení, takže v lahvi zůstane i CO2. Na rozdíl od šampaňského je vynechané tzv. druhotné kvašení a láhev je pod korunkovým uzávěrem. Pét-Naty se tak neustále na lahvi vyvíjí, z týdne na týden mění chuť, strukturu i vůni.

Čačík se rozhodl nalahvovat Ryzlink vlašský jako Pét Nat, a podle mého názoru to bude hvězda jarní sezóny 2020. Víno má nevýraznou vůni po grapefruitu, ananasu a kiwi, ale zachovává si sobě vlastní minerální jádro. 

 


Pét-Nat Frankovka Rosé

 
 

The Pét-Nat Frankovka Rose is Zdena’s baby. Putting the tragedies of the last year aside, she decided to move forward, taking on the challenge of making Pét-Nat on her own. Using 400 kg of Frankovka fruit producing just 250 bottles, Zdena wanted to create her own version of Frankovka Rose Pét-Nat, which will be introduced to the public in spring 2020.

The wine has a hot pink color, with pronounced aromas of watermelon and fresh raspberries. Greeting the palate was juicy melon and tart cherry. This kind of wine is very hard to pull off, and takes a deft hand to execute properly. Thankfully, Zdena was up for the challenge, and has since created a fantastic expression of Frankovka.

 

PÉT-NAT FRANKOVKA ROSÉ

(Czech) Pét-Nat Frankovka Rosé je Zdenino dítě. Tragedii loňského roku odložila stranou, rozhodla se posunout dál a vyhecovala se vyrobit vlastní Pét-Nat. Ze 400 kg hroznů Frankovky vytvořila pouhých 250 lahví své vlastní Frankovky Rose Pét-Nat, kterou představí na jaře 2020.

Víno má svůdnou růžovou barvu, výraznou vůni melounu a čerstvých malin. První dojem na patře patřil šťavnatému melounu a višňovým tónům. Pét-Nat je oříšek a aby se povedl, chce to zlaté ruce. Naštěstí Zdena v této výzvě obstála a vytvořila fantastickou ukázku Frankovky. 

 

Inspiration

 

For me, there is nothing quite like getting the opportunity to meet winemakers from around the world. I am lucky enough to have entered into the Brno wine community at the right time, as the wine scene is expanding on a daily basis, and winemakers are taking huge steps in securing their future spot in the global wine industry.

I am constantly inspired by their vision, and after hearing the story behind Čačík winery, I am even more motivated to keep learning. I have to thank Zdena, for generously offering her time to meet and talk about her experience as a winemaker. I also want to thank Heda and Martin, my new wine friends here in Brno, for taking the time to accompany me to South Moravia and offer their excellent translation assistance.

South Moravia is full of kind, generous people, and I am so blessed to have these opportunities to explore the region and hear the stories behind the wine.

 

Inspirace (Czech Version)

 

Nic pro mne neznamená víc jako mít příležitost se potkávat s vinaři z celého světa. Mám to štěstí, že jsem vstoupila do brněnské vinařské komunity ve správný čas, v momentě, kdy se stále rozvíjí a vinaři podnikají obrovské kroky k zajištění svého budoucího místa ve světové výrobě vína. 

Neustále se inspiruji jejich vizí a příběh Kobylského vinařství Čačík mne motivuje k dalšímu studiu. Chtěla bych poděkovat Zdeně, že mi tak velkoryse věnovala svůj čas, abych mohla dojet a poznat ji a její vinařství. Také chci poděkovat Hedě a Martinovi, mým přátelům od vína tady v Brně, že si udělali čas, aby mne doprovodili na Jih Moravy do Kobylí a bezvadně mi tlumočili. 

Jižní Morava je plná milých a štědrých lidí. Beru jako požehnání, že se mi dostalo příležitosti prozkoumat tento kraj a poznat příběhy lidí, které jsou schovány za vínem.

Previous
Previous

Pinot Blanc : Moravian Edition

Next
Next

Vinařství Válka and Kobylské Vinařství Čačik Vino-Video